Een zonnige dag op de Zuidert.    Getekend 28 02 2018.

 

De Zuidert is een voormalige woonterp op het voormalig eiland Schokland. Nadat ik de tekening Ode aan Schokland had afgerond, smaakte deze fantasie naar meer; het feit dat je een tijdperk kan visualiseren die er niet meer is, spreekt me aan.

De Zuidert nu is een kale heuvel met een Schokker huisje en een waterput erop. Hoe leuk zou het zijn om deze woonterp weer tot leven te brengen. Hieronder een aantal details; linksboven een spinster die op de oude manier met stokje en spinsteentje wol spint, haar kat is op het dak van een Schokker huisje geïnteresseerd in een meeuw. Rechts zijn een moeder en dochter bij de waterput met de was bezig, het water uit de put was brak, werd dus alleen gebruikt voor schoonmaak. De lakens liggen op het bleekveldje. Onder het luifeltje leunt een tevreden pijproker uit het raampje. Links onder zien we een  mandemaker die visfuiken maakt. Op het tafeltje buiten Siegburg aardewerk een tinnen lepel en een baardmankruikje. Visnetten hangen te drogen. Overal staan regentonnen om drinkwater te verzamelen. Kippen werden gehouden voor de eieren en het vlees. Rechtsonder een schipper die zijn netten boet, een geit goed voor melk en uiteindelijk vlees houd hem gezelschap. Helemaal links onder houd herdershond Tumulus de wacht bij de scharretjes die te drogen hangen. De meeuwen die in grote getale aanwezig zijn, balen daar best wel van.

Helemaal rechtsonder een grasveldje met spelende kinderen, ze spelen het bikkelspel en zitten op een zeil want de grond is drassig. Een jongen hoepelt met een duig van een kapotte regenton. In het weiland ernaast grazen schapen, goed voor wol en vlees. In de verte de kerk op de Zuidpunt waar de Schokkers op zondag in klederdracht heen wandelen. Niet nu; vandaag is een doordeweekse dag. Een Schokker lost zijn schip met vers gevangen haring en schar.

De Zuidert zoals het er in februari 2018 uitziet.